Filtres solars químics i físics, quines són les diferències?

Ara que ja tenim l’estiu aquí, és important entendre quina és la diferència entre els filtres solars químics i físics. Avui t’expliquem de manera clara i senzilla les diferències entre aquests dos tipus de fotoprotectors, perquè puguis triar la millor opció per a la teva pell i estil de vida.

L’objectiu dels protectors solars és protegir-nos de les cremades del sol gràcies a la presència de filtres que bloquegen la radiació ultravioleta (UV) (1). Existeixen diferents tipus de radiació ultraviolada però només dues arriben a la superfície terrestre.

En primer lloc, trobem la radiació UVA, que correspon al 95% de la radiació UV que ens arriba. És capaç de penetrar les capes més profundes de la pell i és la responsable de les al·lèrgies solars. L’exposició a llarg termini pot provocar fotoenvelliment i, inclús, càncer de pell(2). És molt important protegir-se tot l’any d’aquest tipus de radiació perquè, degut a la seva alta
capacitat de penetració, travessa núvols i vidres (3). La radiació UVB representa el 5% de la radiació UV restant. A diferència de la radiació UVA, queda retinguda pels núvols i, per tant, penetrarà la capa més superficial de la pell (3). La radiació UVB és la responsable de les cremades. Finalment, és important mencionar la radiació infraroja (IR). L’exposició a la radiació
IR produeix una sensació de calor sobre la pell i, encara que se’n desconeix el mecanisme, es creu que aquest tipus de radiació també té un paper important en el desenvolupament de càncer de pell (4).

Un cop entenem com actua la radiació solar i quins són els efectes perjudicials d’aquesta, ens centrarem a explicar les diferències entre els filtres solars químics i físics.

Filtres químics


Els filtres solars químics actuen absorbint la radiació solar, com una esponja, per tal que no arribi a la pell. A través de reaccions químiques, aquests filtres transformen la radiació en calor que es dissipa sense que nosaltres ho notem. Existeixen molts tipus de filtres químics i, segons l’estructura química, poden absorbir rajos UVA o UVB. No hi ha cap filtre que absorbeixi el 100% dels rajos que ens arriben, per aquesta raó, els fotoprotectors combinen diversos filtres per oferir una protecció d’ampli espectre. Alguns exemples de filtres solars químics que podem trobar a les etiquetes son les benzofenones (OXYBENZONE o DIOXYBENZONE), salicilats (OCTISALATE, HEMOSALATE, ETHYLHEXYL SALICYLATE), AVOBENZONE o HOMOSALATES, entre molts altres (5).

Filtres físics

En canvi, els filtres solars físics repelen la radiació solar. Actuen reflectint els rajos de la pell, tal i com ho fa la roba. L’òxid de zinc i el diòxid de titani són els dos tipus de filtres minerals que existeixen (6). Els avenços en formulació han permès que els fotoprotectors físics tinguin una textura més lleugera.

Conclusió

L’exposició repetida i sense protecció al conjunt de radiació solar té efectes molt perjudicials per la pell, com ja hem anat comentant. L’exposició al sol fa que la pell perdi elasticitat, s’engruixeix, apareixen arrugues i taques prematures. És a dir, la pell envelleix abans i augmenta el risc de càncer de pell.

Entendre com funciona la radiació solar i com ens protegeixen els diferents tipus de filtres solars és clau per cuidar la nostra pell a consciència. Tant els filtres químics com els físics són eficaços, però cada tipus té les seves particularitats i avantatges segons el tipus de pell i estil de vida. El més important és protegir la pell de manera constant i adequada, incorporant el
protector solar a la rutina diària per prevenir cremades i mantenir una pell sana, jove i protegida a llarg termini.

 

Perquè el sol ens acompanyi, però no ens deixi marca!

  1. Aguilera J, Gracia-Cazaña T, Gilaberte Y. New developments in sunscreens. Vol. 22, Photochemical and Photobiological Sciences. Springer Nature; 2023. p. 2473–82.
  2. Fourtanier A, Moyal D, Seité S. Sunscreens containing the broad-spectrum UVA absorber, Mexoryl® SX, the cutaneous detrimental effects of UV exposure: A review of clinical study results. Vol. 24, Photodermatology
    Photoimmunology and Photomedicine. 2008. p. 164–74.
  3. Los diferentes tipos de rayos ultravioleta.
  4. Horton L, Brady J, Kincaid CM, Torres AE, Lim HW. The effects of infrared radiation on the human skin. Vol. 39, Photodermatology Photoimmunology and Photomedicine. John Wiley and Sons Inc; 2023. p. 549–55.
  5. Introduction to Sunscreens and Their UV Filters.
  6. Sunscreens and Photoprotection.
Scroll al inicio